Grønne bønner

Min første bestilling af grønne bønner ser ud som følger:

2 dele Brasilien Santos

1 del Guatemala
SNIP http://www.roastmasters.com/guat.html
Guatemala Antigua Los Volcanes has pronounced acidity, full body and a slightly winey edge; it is clean, bright and complex. It has Antigua’s lightly smoky and zesty characteristics.

1 del Sumatra Mandheling Grade 1

10% Parchment Robusta

Som supplement, og til almindelig kaffe skal jeg prøve en

Sulawesi Grade 1.
SNIP http://hbwiki.com/index.php?title=Coffee
Sulawesi Toraja Kalossi – Grown at high altitudes on the island of Sulawesi (formerly Celebes) in the middle of the Malay archipelago in Indonesia. Kalossi is the small town in central Sulawesi which serves as the collection point for the coffee and Toraja is the mountainous area in which the coffee is grown. Celebes exhibits a rich, full body, well-balanced acidity (slightly more than Sumatra) and is multi-dimensional in character. It has dark chocolate and ripe fruit undertones. It is an excellent coffee for darker roasting. Because of it’s semi-dry processing, it may roast a bit unevenly, but don’t cull the odd beans-they add to the complexity of the cup.

Jeg har gennem de sidste par dage forsøgt at riste Miscela Organica fra Risteriet med forskellige risteprofiler. Seneste profil ser således ud:

Stage 1: 190 i 3 min. 15 sek.
Stage 2: 204 i 2 min.
Stage 3: 212 C i 3 min.
Stage 4: 232 C i 3 min.

2 thoughts on “Grønne bønner

  1. Kværn Reply

    Har selv prøvet at eksperimentere med lidt ristning men måtte simpelthen opgive – det var for svært.. Må indrømme jeg nok bare holder mig til at kværne bønner istedet – det er lige til højrebenet.

  2. Bønner Reply

    Har selv forsøgt mig lidt med nogle grønne bønner som jeg fik mig anskaffet fra Mokkahouse. Må sige det er meget anderledes end det filterkaffe jeg er van til at få – men det var en sjov oplevelse! Skal da helt sikkert også prøve den lille opskrift du har haft gang i her!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.